Elegancki serwis obiadowy powoli nam każdy rodzinny posiłek zamienić w prawdziwą ucztę. Jednym z najbardziej szlachetnych rodzajów ceramiki jest porcelana. Warto zastanowić się, czym różnią się wyroby porcelanowe od innych naczyń ceramicznych i w czym tkwi ich wyjątkowość.
Porcelana — ponadczasowa, uniwersalna elegancja
Porcelana od wieków kojarzy się z elegancją i luksusem. Obecnie porcelanowe zastawy, naczynia i inne akcesoria są znacznie łatwiej dostępne niż kiedyś, ale nie zmienia to faktu, że nadal cieszą się równie wysoką renomą. Nie da się zaprzeczyć, że jest to jeden z najpiękniejszych materiałów, który charakteryzuje się doskonałą jakością oraz naturalnym pięknem, bez względu na ilość ornamentów.
Możemy wyróżnić dwa podstawowe rodzaje porcelany — twardą i miękką. Porcelana twarda jest niezwykle wytrzymała na ściskanie, odporna na różnorodne czynniki atmosferyczne i chemiczne, nienasiąkliwa, twarda i gładka. Występuje w białym kolorze, a w najcieńszych miejscach wręcz prześwieca. To właśnie jej przejrzystość stanowi jeden ze znaków rozpoznawczych. To właśnie porcelana twarda służy do wyrobu naczyń stołowych. Porcelana miękka jest bardzo delikatna i wykorzystywana jest do produkcji wyrobów luksusowych o charakterze zdobniczym, jednak nie do wyrobów użytkowych.
Inne rodzaje ceramiki
Porcelana z całą pewnością wyróżnia się spośród różnorodnych wyrobów ceramicznych, takich jak fajans, kamionka, porcelit i miękka ceramika garncarska. Chociaż wartość i piękno porcelany jest bezkonkurencyjne, warto poznać też inne rodzaje ceramiczne.
Do najbardziej popularnych należy fajans. Naczynia wykonane z fajansu są stosunkowo tanie i przyjemne w codziennym użytkowaniu. Materiał ten jest porowaty, dlatego też drobne zabrudzenia mogą szybko w niego wejść. Cechuje się niewielką wytrzymałością mechaniczną, przez co bardzo często się wyszczerbia.
Naczynia z kamionki cechują się odcieniem od jasnych szarości po ciemne brązy. Są bardzo wytrzymałe, jednak nie wyglądają tak elegancko, jak porcelana. Z kamionki wykonywane są miski, garnki, donice itd. Materiał ten jest odporny na działanie kwasów i zasad. Dodatkowo kamionka jest mrozoodporna i długo zachowuje ciepło.
Porcelit można określić jako materiał pośredni między porcelaną a fajansem. Jest nieco droższy od fajansu, ale cechuje go znacznie lepsza jakość. Niestety nie dorównuje porcelanie ani pod względem właściwości, ani w kwestii estetyki.